Κάρπαθος

Η Κάρπαθος βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του Αιγαίου κι έχετε πολλούς λόγους για να την επισκεφτείτε.

Εξερευνήστε τον πλούσιο βυθό του νησιού, όπου θα συναντήσετε ναυάγια πλοίων, υποθαλάσσιες σπηλιές και το απέραντο γαλάζιο της καθαρής θάλασσας.

Τα παραδοσιακά χωριά, με τους ντόπιους να έχουν πάντα ανοιχτή την πόρτα τους στους επισκέπτες, θα σας ξαφνιάσουν. Η παραδοσιακή ζωή παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο, με ζωντανό παράδειγμα την βόρεια πλευρά του νησιού, όπου το ψωμί ψήνεται σε φούρνους χτισμένους στον δρόμο.

Ανακαλύψτε το νησί, κάνοντας πεζοπορίες στα ψηλά βουνά του, τις κοιλάδες του, με διαδρομές που οδηγούν σε αξιοθέατα, όπως το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Βουργούντα, χωμένο σε βάθος 100 σκαλοπατιών μέσα στη γη.

Ταξιδέψτε στο νησί Σαριά, ή Σαρία, στα Βόρεια άκρα της Καρπάθου, με μόλις 45 κατοίκους, εκ των οποίων οι 22 επιστήμονες που ερευνούν την μεσογειακή φώκια. Ένα νησί που έχει καταφέρει να χωρέσει τα πάντα: ένα εντυπωσιακό φαράγγι, μια σπηλιά, στην οποία φωλιάζουν γεράκια, ένα πυκνό πευκόδασος, κάτασπρα ξωκλήσια σκορπισμένα σε κάθε γωνιά του νησιού, κάθετους βράχους, που φιλοξενούν σπάνια είδη πουλιών.

Εκεί διατηρείται σχεδόν άθικτο ένα μεσαιωνικό χωριό, με μινωικές ρίζες, τα Παλάτια. Στα κτίρια του έμεναν οι κάτοικοι του χωριού και χρονολογούνται από τον 7ο – 10ο αιώνα. Πολλά από αυτά είναι θεμελιωμένα ή χτισμένα με υλικό του προγενέστερου οικισμού που υπήρχε εδώ από τα χρόνια των Μινωιτών, τον 15ο αιώνα π.Χ. Ο οικισμός αναπτύχθηκε σιγά-σιγά και κατέληξε να γίνει μια μεγάλη πόλη, η αρχαία Νίσυρος, με λαμπρά κτίρια και ιερά, όπως ο ναός του Πορθμείου Ποσειδώνος στο στενό Σαρίας – Καρπάθου. Η ζωή στην πόλη συνεχίστηκε αδιάκοπα έως το έτος 647, οπότε τη λεηλάτησαν οι Σαρακηνοί πειρατές. Μετά τη λεηλασία, όμως, εγκαταστάθηκαν οι ίδιοι εδώ, αφού το μέρος ήταν ιδανικό λημέρι και ορμητήριο για τις πειρατείες τους. Κατοίκησαν σε αυτά τα σπίτια για τρεις αιώνες, ως το έτος 961 που τους έδιωξε ο Νικηφόρος Φωκάς, ο Βυζαντινός στρατηγός.

Το νησί απευθύνεται σε κάθε είδους ηλικία. ΟΙ νεότεροι μπορούν να απολαύσουν την νυχτερινή ζωή στα Πηγάδι, ενώ μπορεί κανείς να χαλαρώσει οπουδήποτε κι αν βρεθεί στο νησί.

Οι παραλίες, με κρυστάλλινα νερά, είναι τόσες πολλές, που μία βδομάδα διακοπών δεν φτάνει για να τις γνωρίσει κανείς. Οι ανατολικές ακτές είναι βοτσαλώδεις ενώ στην δυτική πλευρά του νησιού βρίσκει κανείς μόνο αμμώδεις παραλίες. Παντού όμως τα νερά είναι ζεστά και κρυστάλλινα, ιδανικά για κολύμπι ή καταδύσεις, ενώ το νησί φημίζεται ως προορισμός για windsurfing.

Karpathos - Windmills
Karpathos Beach
Karpathos Sea View
Karpathos - Traditional Clothing
Karpathos - Agios Minas Beach
Karpathos - Climbing
Karpathos - Tristomo, Olympos
Karpathos - Achata Beach
Karpathos - Women in Olympos Village